28.12.2009
aimo.nissi(a)elisanet.fi

 

Lauttasaaren Pursiseura - Drumsö Segelförening ry/rf

LPS-DSF:n 30-vuostisjuhlavuoden valokuvauskilpailu ”lipunnostosta – lipunlaskuun 2009”

Aiheena on ”Minun juhlavuoteni 2009”. Kuvat voivat olla tilannekuvia veneeltä laiturissa, kuvia kulusta, näkymiä laidan yli, saarikuvia, kuvia kalareissuista, joutenoloa tai aktiivista tekemistä. Välittäkää kameralla näkemäänne ja kokemaanne! Sarjoja on tasan yksi ja palkintoja kolme. Kilpailun raati pidättää oikeuden muihinkin palkintoihin tarpeen mukaan. Jokainen osallistuja saa lähettää maksimissaan 5 digikuvaa tai kuvasarjaa. Eduksi luetaan, jos kuvissa esiintyy seuran veneitä, jäseniä, lippu tai viiri.

Palkinnot:
1. APU-lehden vuosikerta 2010
2. Valokuva- & tietoteos; PURJEHTIVAT KLASSIKOT/WSOY
3. Valokuvateos MATKA SUOMEEN/Otava

Valokuvakilpailun raadissa ovat Apu- lehden valokuvaaja Timo Pyykkö, Urheilu-lehden AD Tiina Liski ja seuran kommodori Paavo Martikainen.

Kilpailun tulosten julkistaminen tapahtuu vaalikokouksessa syksyllä 2009, jolloin kuvista pidetään pienimuotoinen näyttely. Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää palkittuja kuvia veloituksetta LPS :n tiedotteissa, seuran www-sivuilla ja pr- tarkoituksissa. Kuvaajan nimi ilmoitetaan käytön yhteydessä.

Palkitut kuvat ja raadin arvostelut seuraavassa:

 
I Palkinto

Iltapesulla Högsårassa
Kuvaajana Heidi Hausalo
Herkkä hetki tyynessä kesäillassa läheisten kesken. Riemua pestävän, riemua pesijän ja onnistumisen iloa kuvaajan. Rauhallisuutta huokuva arjen tapahtuma vailla konstailua tai kummallisuuksia. Takana olevat veneet viestivät osaltaan ”minun juhlavuoteeni”. Niukilla elementeillä aikaansaatu kuva viestii kuvaajan taidosta nähdä ja kuvata ratkaisevalla hetkellä katseen kohdatessa katsojan. Raadin mielestä tämä erottui joukosta, omassa luokassaan. Harkittu, ammattimainen toteutus, ilman silmiinpistävää lavastamista.
II Palkinto

Myrskyä suojassa Maarianhaminassa
Kuvaajana Heidi Hausalo
Kesän tuntua, sitä itseään oivasti kuvattuna ja koettuna. Koko kuva-alan peittävä märkyys on käsin kosketeltavissa. Tuntuisi kuin seisoisi luukun edessä sateen suojassa sisällä myrskytuulessa ja kuulisi veden tuoman äänen. Olet vahvasti läsnä. ”Minun Juhlavuoteni” voi olla hyvin lähellä, veneessä arkisissa aiheissa odottaessa kelin paranemista. Silloin on oiva tilaisuus suunnitella tulevaa, hiljentyä, kuunnella sateen piiskaavaa ääntä, köysien satunnaista kitinää ja vaikkapa valokuvata. Raadin maakravut ihastuivat nähdessään tämän harvemmin näkyvillä oleva puolen purjehtimisesta.
III Palkinto

Rapuregatta 4
Kuvaajana Rauno Hausalo
Hämärtyvässä illassa, rapuregatassa, otettu kuva kertoo oivasti kilpailun teemasta ”minun juhlavuoteni”. Rohkeasti on tartuttu kameraan asettuen varjoon ja siten saatu hyvin syvyyttä mukaan. Etualalla oleva valo ja sininen taivas ”purjeineen” antavat sadunomaista taikaa, jollaista voisi nähdä vaikkapa satukirjojen kuvituksessa. Lievästi tärähtänyt / epäterävä kuva ei vaikuta tunnelmaan, mikä välittyy kuvan lyhdyistä ja henkilöistä. Valokuvauksessa usein tunnelma voittaa teknisen täydellisyyden. Mainiot värit, vahva sommittelu ja tunnelma toivat kolmannen sijan.
Kunniamaininta

Kesäloma
Kuvaajana Jouko Paalosmaa
Kesäillan harmoniaa parhaimmillaan kauniissa iltavalossa., jossa pursiseuran jäsenet ovat hyvin etualalla keskittyneinä ajanvietteeseen kuvaajan askareista häiriintymättä.
- Takana oleva purjevene on lähes kultaisessa leikkauksessa antaen kuvalle syvyyttä ja liikettä paikallaan olosta huolimatta Varmaa kuvaamista ja sommittelua, joka jakoi raadin äänet palkintosijoituksista.
Digikuvakilpailun teema ”Minun juhlavuoteni” on mielestäni hyvin tavoitettu
Kunniamaininta

Merimetsot
Kuvaajana Petri Silfverberg

Ajankohtaisen lintulaji oivasti vangittuna omassa elementissään. Vahva sommittelu koko kuva-alalla tekee kuvasta lähes voittajakuvan. Puissa olevat merimetsot ovat hyvässä rytmissä kuvapinnalla, jollaista harvoin näkee. Rohkeasti lähellä merimetsojen pesimäympäristöä, vahva pystysuora liike puista, jonka ohilentävä lokki rikkoo omalla liikkeellään Hieno kuva!
Kunniamaininta

Mitä tarkoitat?
Kuvaajana Laura Fontell

Kuvaajan onnistunut otos lokista ja sen puhuttelevasta katseesta, mikä ei jää huomaamatta. Aivan kuin se kysyisi; Mitä tarkoitat? Sanoitko jotain, kuvaatko minua, onko näin hyvä, joko otit? Tunteikas ja kovin inhimillinen eläimestä, siitä kovin parjatusta lokista. Lokista, mikä ikään kuin istuisi ruorin päällä katsoen kipparia kysyvästi, joko mennään? Mitä tarkoitat? Ei ainoastaan taito nähdä vaan myös taito kuvata näkemäänsä kannustaa uusin aiheisiin. Onnistuneita kuvia jatkossakin!